Ftesa

 

Alpet Shqiptare  Informacion i pergjithshem

 

Alpet Shqiptare takohen ne pjesen me veriore te Shqiperise dhe kane kufinj teper te qarte duke paraqitur rajonin me lartesi me te madhe dhe nje nga me te bukurit ne Vendin tone.

Ne jug kufizohen nga lugina e Drinit(Fierze-Vau i Dejes),ne lindje dhe verilindje kufizohen me pellgun e Tropojes dhe ne perendim ato zbresin ne fushen e Mbishkodres.Ne veri vashdojne jashte territorit Shqiptar,ne Malin e Zi.

 

Alpet perhapen per rreth 60 km gjeresi dhe 64 km gjatesi  dhe zene nje siperfaqe rreth 2020 km2.  Drejt veriut strukturat e tyre gjeografike dhe gjeologjike vazhdojne jashte kufirit shteteror ne Malin e Zi.

Ne jug Alpet zbresin deri tek lugina e Drinit(zona Fierze-Vau i Dejes) ne lindje dhe ne jug thyerja transversale  Shkoder-Peje ndan Alpet nga rajonet e tjera fqinje, ndersa ne perendim Alpet kufizohen me Fushen e Mbishkodres.

Alpet perfshihen  ne rrethet e Shkodres,Malesise se Madhe dhe Tropojes ne te cilen jeton nje popullsi e perqendruar ne keto komuna.

 

Shkodra

 

Qyteti i Shkodres me popullsi 83598 (sipas rregjistrimit te popullsise 2001)ndodhet ne veri te Shqiperise dhe rreth 100 km nga kryeqyteti i Shqiperise,Tirana, rreth 110 km nga  porti  i Durresit si dhe rreth  60 km ne jug te Podgorices(Montenegro) dhe po kaq ne lindje te portit te Barit(Montenegro)

 

Shkodra eshte nje qytet qe ka afer  detin,liqenin edhe malin,vetem 32km ne jugperendim te qytetit eshte deti Adriatik ( plazhi i Velipojes), ne veri te Shkodres eshte zona malore pushuese e alpeve Shqiptare Razma, Boga, Thethi.Shkodra eshte qytet me siperfaqe 1500 ha,prej te  cilave 1150ha ne fushe  dhe 350 ha reliev kodrinor.Shkodra ka nje klime mesatare fushore ,me vere relativisht te nxehte e te thate e me dimer jo shume te ftohte dhe te lagesht.

Kalaja Rozafa ndodhet  ne hyrje te qytetit te Shkodres e rrethuar nga lumejte Buna,Drini e Kiri dhe nga kodrat e Tepes nga ana tjeter.Muret rrethuese jane 880 m te gjate qe rrethojne nje siperfaqe prej 35000 m2.Eshte kalaja me e madhe  ne Shqiperi dhe nder me te medhate ne Balkan.

Ne 100 ura  te gurit qe ruhen ne vendin tone ,Ura e Mesit eshte me e gjata dhe nje nga monumentet e rralla te ketij lloji.Eshte e vetmja ure guri me kthese  tek ne, te cilen e ka marre per t,ju pershtatur ambjentit dhe ndodhet 8 km ne lindje te Shkodres, mbi shtratin e lumit te Kirit.

Kalaja Shkodres

Communes/Municipalities                Persons

Rrethi i Shkodres                               185794

Shkoder                                                  83598

Rrethinat                                                15361

Postribe                                                    8913             

Shllak                                                       1213

Pult                                                           2414

Temal                                                        1689

Shosh                                                        1157                                                  

Shale                                                         3215

Bajram curri(Tropoja)

Tropoja  shtrihet ne Shqiperine verilindore dhe lokalizohet ne zonen e Alpeve Shqiptare (Alpet lindore) dhe Malesine e Gjakoves. Lartesia me e vogel e zones eshte ne bashkimin e lumit Valbona me lumin Drin  258m dhe me e larta eshte Jezerca 2692m Lugina kryesore e rajonit te Tropojes eshte lugina e Valbones.

Popullsia e rajonit te Tropojes sipas rregjistrimit te vitit 1985 ka qene 41 000 banore,ne vitin 1990 ka patur 47 686 banore,ne vitin 1995 ariti 51 388 banore.Ne baze te te dhenave te Qarkut te Kukesit dhe sipas INSTAT te vitit 2001 popullsia e Tropojes eshte 27 947 banore ku ne qytetin e B.Currit i cili shtrihet ne zonat e ulta te pellgut te Tropojes jane 7 482 banore dhe ne fshat 20 465 banore.

Rrethi Tropojes                                    28 851

B.Curri                                                 6778

Margegaj                                                3309

Lekbibaj                                                  2718

Bujan                                                       3454

Fierze                                                       2381

Llukaj                                                       2465                                            

Bytyç                                                        2134

Tropoje(Komune)                                     5612

 

Kopliku

Kopliku   ndodhet ne Shqiperine veriperendimore rreth 20 km ne veri te Shkodres dhe lokalizohet ndermjet liqenit te Shkodres dhe  zones  se Alpeve Shqiptare (Alpet perendimore). Lartesia me e vogel e zones eshte ne buze te liqenit te Shkodres 5.4m dhe vete qyteti eshte ne lartesine 54 m

Popullsia e rajonit te Malesise se Madhe sipas rregjistrimit te vitit 2001(INSTAT) eshte 36770banore ku ne qytetin e Koplikut i cili shtrihet ne zonat e ulta te pellgut te Koplikut jane 3129 banore.

Qyteti i Koplikut  eshte nyja lidhese per  guidat lindore si ajo e lugines se Boges,lugines se Shales(Thethit) dhe guidat veriore si ajo e lugines se Cemit,Vermoshit,guides malore Hani Hotit-Rapsh-Starje.

 

Rrethi Malesia e Madhe                     36770

Koplik                                                     3129

Gruemire                                                 9832

Kastrat                                                     8447                                                  

Kelmend                                                  4740

Qender                                                     5546

Shkrel                                                       5076